ÄR ATT GÖRA SIN GREJ EN MÄNSKLIG RÄTTIGHET?

När företagande och företagsamhet kom in i mitt liv så hade jag först en bild av att jag skulle bli byråkrat och jobba inom någon myndighet. Jag hade sådan tur att jag fick prova på att vara anställd på Uppsala universitet under ett års tid och det var glasklart att jag inte tackade ja till fortsatt anställning. På fikarasterna pratade tanterna om sina barnbarn och jag var 25 år och på väg ut i livet – vi var inte en match…Jag hade också för mycket förslag till utveckling och förändring som aldrig skulle implementeras och jag bli begränsad i min kreativitet och passion.

Begreppet GÖR DIN GREJ hade kommit i min väg. Jag var övertygad, och är fortfarande att om människor förverkligar sina idéer och produkter får leva ut sin kreativitet likt kreatörer, artister och konstnärer då skapar vi tillsammans en bättre värld och då minskar både sjuknärvaron och sjukfrånvaron. Om själen får komma till uttryck mår också kroppen bra och vi skapar ett positivt bidrag till samhället och oss själva.

Kanske siktar jag för högt upp i Maslows behovstrappa kring självförverkligande och självuttryck – men nej, jag tror verkligen att vi alla ska sikta högre. Inte nödvändigtvis i form av vinster och pengar och den typen av makt. Men vi behöver alla sammanhang där vårt självuttryck får komma till tals. Jag ser det som en tryckfrihetsförordning kring företagande och företagsamhet och kreativitet.

Vi har rätt att försöka etablera våra idéer och bolag på en marknad. Det är ju inte säkert att det jag gillar att göra hittar en marknad – men om jag aldrig provar – hur ska jag då veta? Säkerhet i form av livrem och hängslen – det funkar sällan i företagande. Här är det mer GSG – Går det så går det. KBK (Kör bara kör), Just Do It och andra deviser. I många år hävdade jag att NU-regeln alltid gäller. Vad menar jag med det? Gör det nu, testa. Vad kan du sälja idag. Hur kan själv testa produkten och tjänsten du erbjuder. Att finslipa på detaljer i evighet – ja, då hinner marknaden tröttna.

Så slutligen – låt din eld och passion brinna, undvik brinna för mycket så energin tryter. Se till att ta hjälp och jobba tillsammans med andra, men våga vara stjärnan också, det är banne mig din rättighet!!!